OVER MIJ


Mijn naam is Petra Helmond (1982) werkzaam als onderzoeker bij de afdeling pedagogiek van de Universiteit van Amsterdam en de onderzoeksafdeling van de zorginstelling Pluryn voor mensen met een complexe zorgvraag. Sinds mijn studie woon ik in het mooie Utrecht. Ik ben getrouwd en moeder van een zoontje.

 

In 2013/2014 ben ik zowel persoonlijk als professioneel in aanraking gekomen met mindfulness. Met een gezonde portie scepsis en een grote nieuwsgierigheid ben ik met mindfulness aan de slag gegaan. Mindfulness heeft mij persoonlijk veel gebracht: serieuzer nemen van lichamelijke signalen, met meer afstand naar gedachten en gevoelens kunnen kijken en vooral een mildere en vriendelijkere houding naar mezelf. Mindfulness is voor mij erg behulpzaam in het omgaan met de uitdagingen van het leven.

 

Sinds 2015 ben ik actief als mindfulness trainer en sinds maart 2016 werk ik samen met het Trainingsbureau voor Mindfulness in Utrecht. Bij het Trainingsbureau voor Mindfulness verzorg ik de mindfulness training MBSR en de nieuwe training Mindful Parenting Plus. Mindful Parenting Plus is een mindfulness training voor ouders met kinderen met een speciale zorgvraag . Ga voor meer informatie over mindfulness trainingen via Trainingsbureau voor Mindfulness naar de site. Ook verzorg ik bij de zorginstelling Pluryn mindfulness trainingen voor clienten met een licht verstandelijke beperking (LVB) en begeleiders van clienten met een intensieve zorgvraag.

 

Om een goede basis aan kennis en ervaring op te doen als mindfulness trainer heb ik verschillende opleidingen gevolgd. Ik ben lid van de Vereniging Voor Mindfulness (VVM). Tevens ben ik lid van de VVM werkgroep Verstandelijke Beperking. Ook ben ik lid (in aanvraag) van Vereniging voor Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN) en voldoe ik aan de voorwaarden voor certificering van categorie 1 en 2 VMBN (certificering verwacht in medio mei 2016).

 

Mindfulness opleidingen:

2015: Mindfulness voor kids met ADHD/ASS en hun ouders (UvA Minds You)  

2015: Mindfulness basisopleiding (Centrum voor Mindfulness Amsterdam)

2015-2016 (verwacht april 2016): Mindfulness vervolgopleiding (Centrum voor Mindfulness Amsterdam)

 

Mindfulness verenigingen:

Vereniging Voor Mindfulness (VVM)

Vereniging voor Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN) (in aanvraag)

- categorie 2 verwacht mei 2016

- categorie 1 verwacht mei 2016

  

Academische opleidingen:

2007: Research Master Migration Ethnic Relations and Multiculturalism

2005: Bachelor Algemene Sociale Wetenschappen

 

Werk:

2015-heden: Mindfulness trainer

2014-heden: Postdoc onderzoeker Pedagogiek Universiteit van Amsterdam

2012-heden: Senior onderzoeker Pluryn

2013: Promotie Ontwikkelingspsychologie proefschrift:

"Programma integriteit en effectiviteit van het cognitieve gedragsprogramma EQUIP voor jongeren in justitiële jeugdinrichtingen"

2008-2012: Promovenda Ontwikkelingspsychologie Universiteit Utrecht

2007-2008: Junior onderzoeker IMC Weekendschool

 

Onderzoek:

Mindfulness:

Ontwikkeling mindfulness training voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB).  De mindfulness training is gebaseerd op Mindfulness Based Stress Reduction training van Jon Kabat-Zinn en is aangepast voor volwassenen met een LVB. Daarnaast hebben we een mindfulness ondersteuningsapp ontwikkeld voor volwassenen met een LVB. We onderzoeken in een pilot studie of het ontwikkelde protocol uitvoerbaar is en we verkrijgen eerste inzichten in de effectiviteit van mindfulness training voor volwassenen met een LVB in het verminderen van stress, angst, depressie en agressie. In de toekomst beogen we de effectiviteit van mindfulness training voor volwassenen met een LVB in een grotere studie te onderzoeken. Ook hebben we een minduflness training ontwikkeld speciaal voor begeleiders van clienten met een intensieve zorgvraag. We doen onderzoek om te kijken of de training begeleiders helpt bij het ervaren van minder stress en meer psychologisch welzijn.

 

Groeifabriek:

Ontwikkeling van de online interventie De Groeifabriek om jongeren te leren denken met een zogenaamde groeimindset. Een groeimindset heeft een positieve impact op academische en psychosociale ontwikkeling van jongeren. De Groeifabriek is gebaseerd op het onderzoek naar impliciete theorieen over intelligentie en persoonlijkheid (Carol Dweck; David Yeager). We doen onderzoek om te kijken of  De Groeifabriek effectief is in het versterken van een groeimindset, empowerment, zelfwaardering, motivatie en het verminderen van internaliserende- en externaliserende problemen. Er zijn momenteel twee versie van De Groeifabriek voor (a) jongeren met een licht verstandelijke beperking en/of een lichamelijke beperking (LVB/LVB); (b) jongeren in forensische zorg. De versie voor jongeren in forensische zorg is in ontwikkeling en wordt in 2016 in een pilot studie getest.

Voor meer informatie over De Groeifabriek LVB/LB zie website.

Voor meer informatie over De Groeifabriek Forensische zorg zie website en facebook pagina.