OVER MIJ


Mijn naam is Petra Helmond (1982) werkzaam als orthopedagoog bij de Intermetzo polikliniek Haaglanden (Top Referent Trauma Centrum) en de onderzoeksafdeling van de zorginstelling Pluryn-Intermetzo voor mensen met een complexe zorgvraag. Sinds mijn studie woon ik in het mooie Utrecht. Ik ben getrouwd en moeder van een zoontje.

 

In 2013/2014 ben ik zowel persoonlijk als professioneel in aanraking gekomen met mindfulness. Met een gezonde portie scepsis en een grote nieuwsgierigheid ben ik met mindfulness aan de slag gegaan. Mindfulness heeft mij persoonlijk veel gebracht: serieuzer nemen van lichamelijke signalen, met meer afstand naar gedachten en gevoelens kunnen kijken en vooral een mildere en vriendelijkere houding naar mezelf. Mindfulness is voor mij erg behulpzaam in het omgaan met de uitdagingen van het leven.

 

Sinds 2015 ben ik actief als mindfulness trainer en verzorg ik de mindfulness training MBSR, Mindful Parenting en mindfulness/ACT training voor begeleiders in de zorg. Om een goede basis aan kennis en ervaring op te doen als mindfulness trainer heb ik verschillende mindfulness en yoga opleidingen gevolgd. Ik ben lid van de Vereniging voor Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN) en gecertificeerd als VMBN mindfulness trainer in de hoogste categorie (categorie 1). Daarnaast ben ik lid van de

Vereniging Voor Mindfulness (VVM) en de VVM werkgroep Verstandelijke Beperking. 

 

Mindfulness en yoga opleidingen:

2018: Yin-Yoga opleiding (200 uur)

2018: Trauma-Sensitieve Yoga workshop (20 uur)

2015-2016: Mindfulness basis- en vervolgopleiding (Centrum voor Mindfulness Amsterdam)

2015: Mindfulness voor kids met ADHD/ASS en hun ouders (UvA Minds You)  

 

Mindfulness verenigingen:

Vereniging voor Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN) (categorie 1)

Vereniging Voor Mindfulness (VVM)

  

Academische opleidingen:

2018: Master Orthopedagogiek

2007: Research Master Migration Ethnic Relations and Multiculturalism

2005: Bachelor Algemene Sociale Wetenschappen

 

Postacademische opleidingen:

2019: Basiscursus EMDR bij kinderen en jongeren

2018: Basiscursus cognitieve gedragstherapie bij kinderen en jongeren

2018: Psychotrauma bij kinderen en jongeren

 

Werk:

2019-heden: Orthopedagoog, Intermetzo polikliniek Haaglanden

2012-heden: Senior onderzoeker, Pluryn-Intermetzo Research & Development

2015-heden: Mindfulness trainer, Pluryn-Intermetzo Research & Development

2018-2019: Orthopedagoog, Opvoedpoli

2017-2018: Orthopedagoog in opleiding, Intermetzo Gezinshuizen

2014-2017: Postdoc onderzoeker, Forensische Orthopedagogiek, Universiteit van Amsterdam

2013: Promotie Ontwikkelingspsychologie:

"Programma integriteit en effectiviteit van het cognitieve gedragsprogramma EQUIP voor jongeren in justitiële jeugdinrichtingen"

2008-2012: Promovenda, Ontwikkelingspsychologie Universiteit Utrecht

2007-2008: Junior onderzoeker, IMC Weekendschool

 

Onderzoek:

Mindfulness:

Ontwikkeling mindfulness training voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB).  De mindfulness training is gebaseerd op Mindfulness Based Stress Reduction training van Jon Kabat-Zinn en is aangepast voor volwassenen met een LVB. Daarnaast hebben we een mindfulness ondersteuningsapp ontwikkeld voor volwassenen met een LVB. We onderzoeken in een pilot studie of het ontwikkelde protocol uitvoerbaar is en we verkrijgen eerste inzichten in de effectiviteit van mindfulness training voor volwassenen met een LVB in het verminderen van stress, angst, depressie en agressie. In de toekomst beogen we de effectiviteit van mindfulness training voor volwassenen met een LVB in een grotere studie te onderzoeken. Ook hebben we een minduflness training ontwikkeld speciaal voor begeleiders van clienten met een intensieve zorgvraag. We doen onderzoek om te kijken of de training begeleiders helpt bij het ervaren van minder stress en meer psychologisch welzijn.

 

Groeifabriek:

Ontwikkeling van de online interventie De Groeifabriek om jongeren te leren denken met een zogenaamde groeimindset. Een groeimindset heeft een positieve impact op academische en psychosociale ontwikkeling van jongeren. De Groeifabriek is gebaseerd op het onderzoek naar impliciete theorieen over intelligentie en persoonlijkheid (Carol Dweck; David Yeager). We doen onderzoek om te kijken of  De Groeifabriek effectief is in het versterken van een groeimindset, empowerment, zelfwaardering, motivatie en het verminderen van internaliserende- en externaliserende problemen. Er zijn momenteel twee versie van De Groeifabriek voor (a) jongeren met een licht verstandelijke beperking en/of een lichamelijke beperking (LVB/LVB); (b) jongeren in forensische zorg. De versie voor jongeren in forensische zorg is in ontwikkeling en wordt in 2016 in een pilot studie getest.

Voor meer informatie over De Groeifabriek LVB/LB zie website.

Voor meer informatie over De Groeifabriek Forensische zorg zie website en facebook pagina.