MINDFULNESS TRAINING LVB


Mindfulness LVB is speciaal ontwikkeld voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Mindfulness LVB heb ik bij Pluryn ontwikkeld samen met mijn collega's Merel Punt en Marieke Meirmans. We hebben hierbij advies gekregen van mindfulness professoren Anne Speckens (Radboud Universitair Medisch Centrum voor mindfulness) en Susan Bögels (Universiteit van Amsterdam en UVA Minds You).

 

Het Mindfulness LVB protocol is gebaseerd op de oorspronkelijke MBSR training en is aangepast op het niveau en leerstijl van mensen met een LVB. Mindfulness LVB bestaat uit negen sessies van 1,5uur en een terugkombijeenkomst van 1,5uur. In de toekomst zullen er twee extra bijeenkomsten worden toegevoegd aan de training. Ook spelen begeleiders en verwanten een belangrijke rol in de training. Zo leren zij zelf ook mindfulness kennen en kunnen zij de deelnemers ondersteunen bij het toepassen van mindfulness in het dagelijks leven.

 

Mindfulness LVB is getest in vier pilot groepen met clienten van Pluryn. Uit gesprekken met deelnemers blijkt dat zij de training positief evalueren. Ook komen uit de pilot effect studie eerste positieve resultaten! We beogen in de toekomst verder onderzoek te doen naar de effectiviteit van Mindfulness LVB! Op deze manier willen we een bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorg voor mensen met een LVB.