ABOUT ME


Mijn naam is Petra Helmond (1982) werkzaam als onderzoeker bij de afdeling pedagogiek van de Universiteit van Amsterdam en zorginstelling Pluryn voor mensen met een complexe zorgvraag. Sinds mijn studie woon ik in het mooie Utrecht. Ik ben getrouwd en moeder van een zoontje.

 

In 2013/2014 ben ik zowel persoonlijk als professioneel in aanraking gekomen met mindfulness. Met een gezonde portie scepsis en een grote nieuwsgierigheid ben ik met mindfulness aan de slag gegaan. Mindfulness heeft mij persoonlijk veel gebracht: serieuzer nemen van lichamelijke signalen, met meer afstand naar gedachten en gevoelens kunnen kijken en vooral een mildere en vriendelijkere houding naar mezelf. Mindfulness is voor mij erg behulpzaam in het omgaan met de uitdagingen van het leven.

 

Sinds 2015 ben ik actief als mindfulness trainer. Om een goede basis aan kennis en ervaring op te doen als mindfulness trainer heb ik verschillende opleidingen gevolgd. Ik ben lid (in aanvraag) van de Vereniging Voor Mindfulness (VVM) en voldoe aan de voorwaarden voor certificering voor VVM (certificering in aanvraag). Tevens ben ik lid van de VVM werkgroep Verstandelijke Beperking. Ook ben ik lid (in aanvraag) van Vereniging voor Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN) en voldoe ik aan de voorwaarden voor certificering van categorie 2 VMBN (certificering in aanvraag). Na het voltooien van de mindfulness vervolgopleiding voldoe ik aan de voorwaarden voor categorie 1 VMBN (certificering verwacht in 2016).

 

Onderzoek:

Mindfulness:

Ontwikkeling mindfulness training voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB).  De mindfulness training is gebaseerd op Mindfulness Based Stress Reduction training van Jon Kabat-Zinn en is aangepast voor volwassenen met een LVB. Daarnaast hebben we een mindfulness ondersteuningsapp ontwikkeld voor volwassenen met een LVB. We onderzoeken in een pilot studie of het ontwikkelde protocol uitvoerbaar is en we verkrijgen eerste inzichten in de effectiviteit van mindfulness training voor volwassenen met een LVB in het verminderen van stress, angst, depressie en agressie. In de toekomst beogen we de effectiviteit van mindfulness training voor volwassenen met een LVB in een grotere studie te onderzoeken.

 

Groeifabriek:

Ontwikkeling van de online interventie De Groeifabriek om jongeren te leren denken met een zogenaamde groeimindset. Een groeimindset heeft een positieve impact op academische en psychosociale ontwikkeling van jongeren. De Groeifabriek is gebaseerd op het onderzoek naar impliciete theorieen over intelligentie en persoonlijkheid (Carol Dweck; David Yeager). We doen onderzoek om te kijken of  De Groeifabriek effectief is in het versterken van een groeimindset, empowerment, zelfwaardering, motivatie en het verminderen van internaliserende- en externaliserende problemen. Er zijn momenteel twee versie van De Groeifabriek voor (a) jongeren met een licht verstandelijke beperking en/of een lichamelijke beperking; (b) jongeren in forensische zorg. De versie voor jongeren in forensische zorg is in ontwikkeling en wordt in 2016 in een pilot studie getest. Voor meer informatie over De Groeifabriek zie website.