ABOUT ME


My name is Petra Helmond (1982) working as a researcher at the department of Child Development at the University of Amsterdam and at care institution Pluryn for people with complex problems. I have lived in the lovely Utrecht since my study, I am married and mother of a son.

 

In 2013/2014 I have personally and professionally become in touch with mindfulness. With a healthy skeptical and above all a curious mind I have thoroughly become acquainted with mindfulness. Mindfulness has brought me important input in my personal development: taking my bodily signals more seriously, being more able to observe and reflect on thoughts and feelings from a distance and most importantly nurturing a more mild and kind attitude towards myself. Mindfulness is been helpful for me in dealing with the challenges in life.

TRANSLATION UPCOMING:

Sinds 2015 ben ik actief als mindfulness trainer. Om een goede basis aan kennis en ervaring op te doen als mindfulness trainer heb ik verschillende opleidingen gevolgd. Ik ben lid (in aanvraag) van de Vereniging Voor Mindfulness (VVM) en voldoe aan de voorwaarden voor certificering voor VVM (certificering in aanvraag). Tevens ben ik lid van de VVM werkgroep Verstandelijke Beperking. Ook ben ik lid (in aanvraag) van Vereniging voor Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN) en voldoe ik aan de voorwaarden voor certificering van categorie 2 VMBN (certificering in aanvraag). Na het voltooien van de mindfulness vervolgopleiding voldoe ik aan de voorwaarden voor categorie 1 VMBN (certificering verwacht in 2016).

 

Mindfulness opleidingen:

2015: Mindfulness voor kids met ADHD/ASS en hun ouders (UvA Minds You)  

2015: Mindfulness basisopleiding (Centrum voor Mindfulness Amsterdam)

2015-2016 (verwacht): Mindfulness vervolgopleiding (Centrum voor Mindfulness Amsterdam)

 

Mindfulness verenigingen:

Vereniging Voor Mindfulness (VVM) (in aanvraag)

Vereniging voor Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN) (in aanvraag)

  

Academische opleidingen:

2007: Research Master Migration Ethnic Relations and Multiculturalism

2005: Bachelor Algemene Sociale Wetenschappen

 

Werk:

2015-heden: Mindfulness trainer

2014-heden: Postdoc onderzoeker Pedagogiek Universiteit van Amsterdam

2012-heden: Senior onderzoeker Pluryn

2013: Promotie Ontwikkelingspsychologie proefschrift:

"Programma integriteit en effectiviteit van het cognitieve gedragsprogramma EQUIP voor jongeren in justitiële jeugdinrichtingen"

2008-2012: Promovenda Ontwikkelingspsychologie Universiteit Utrecht

2007-2008: Junior onderzoeker IMC Weekendschool

 

Onderzoek:

Mindfulness:

Ontwikkeling mindfulness training voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB).  De mindfulness training is gebaseerd op Mindfulness Based Stress Reduction training van Jon Kabat-Zinn en is aangepast voor volwassenen met een LVB. Daarnaast hebben we een mindfulness ondersteuningsapp ontwikkeld voor volwassenen met een LVB. We onderzoeken in een pilot studie of het ontwikkelde protocol uitvoerbaar is en we verkrijgen eerste inzichten in de effectiviteit van mindfulness training voor volwassenen met een LVB in het verminderen van stress, angst, depressie en agressie. In de toekomst beogen we de effectiviteit van mindfulness training voor volwassenen met een LVB in een grotere studie te onderzoeken.

 

Groeifabriek:

Ontwikkeling van de online interventie De Groeifabriek om jongeren te leren denken met een zogenaamde groeimindset. Een groeimindset heeft een positieve impact op academische en psychosociale ontwikkeling van jongeren. De Groeifabriek is gebaseerd op het onderzoek naar impliciete theorieen over intelligentie en persoonlijkheid (Carol Dweck; David Yeager). We doen onderzoek om te kijken of  De Groeifabriek effectief is in het versterken van een groeimindset, empowerment, zelfwaardering, motivatie en het verminderen van internaliserende- en externaliserende problemen. Er zijn momenteel twee versie van De Groeifabriek voor (a) jongeren met een licht verstandelijke beperking en/of een lichamelijke beperking; (b) jongeren in forensische zorg. De versie voor jongeren in forensische zorg is in ontwikkeling en wordt in 2016 in een pilot studie getest. Voor meer informatie over De Groeifabriek zie website.