Mindfulness training mogelijk effectief bij depressie

epressie is voor veel patiënten een terugkerend fenomeen. Het is daarmee een potentieel chronische aandoening met een grote mate van lijden. Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) is een 8-weekse training en bestaat uit aandachtsoefeningen en cognitieve therapie die werd ontwikkeld ten behoeve van het voorkomen van een nieuwe depressie bij mensen die eerder een depressie doormaakten. Het vormt een alternatief voor (jarenlange) onderhoudsbehandeling met antidepressiva. Eerder werd gedacht dat MBCT alleen werkzaam zou kunnen zijn bij mensen die geen depressie meer hebben. Uit het onderzoek van Van Aalderen blijkt dat deelnemers met een huidige depressieve stoornis evenveel kunnen profiteren van MBCT als deelnemers die niet meer depressief zijn. Vergeleken met deelnemers zonder huidige depressie, lieten patiënten met een actuele depressie een even grote afname van depressieve klachten en piekerklachten zien. Ook namen mindfulnessvaardigheden toe, zoals bewustzijn en acceptatie. Deze resultaten bleven behouden in het jaar na de training. Verder werd onderzocht hoe deelnemers en therapeuten de training ervaren. De resultaten van het proefschrift geven aanleiding tot vervolgonderzoek naar een bredere toepassing van MBCT.

Bron

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Buford Fulgham (woensdag, 01 februari 2017 14:46)


    I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  • #2

    Christina Caskey (vrijdag, 03 februari 2017 04:48)


    This piece of writing provides clear idea for the new viewers of blogging, that in fact how to do blogging and site-building.